Je lichaam is een erg belangrijk deel van je leven en afhankelijk van je levensovertuiging misschien zelfs het enige deel van je lichaam. Hoe je omgaat met je lichaam en hoe je erover denkt hangt sterk samen met cultuur en religie. Door je lichaam op bepaalde manieren te tonen, of juist niet te tonen, kan je je cultuur zichtbaar naar voren brengen en zo kan je fysieke uiting geven van je eigen identiteit. In Nederland hebben we hier vrijwel complete vrijheid in en mogen mensen dus doen met hun lichaam wat ze willen, zeker zodra ze 18 zijn.

Verschillende haardrachten

Denk bij dit soort uitingen bijvoorbeeld aan bepaalde haardrachten. Op sommige plekken in de wereld zijn er bijvoorbeeld nog traditionele haardrachten, maar ook kun je juist er voor kiezen om populaire hairtrends delft te volgen. Andere mensen zullen bij de kapper delft gaan voor een look die past bij de subcultuur waar ze in zitten. Denk bijvoorbeeld aan de kapsels die metalheads vaak hebben, met lange haren, of zelfs dread locks, zodat ze goed kunnen head bangen.

Cultuur

Natuurlijk zijn er nog meer manieren van cultuur uiting door middel van je lichaam. Een duidelijk voorbeeld is het zetten van tatoeages. In heel veel culturen gebeurt dit op een manier. Denk bijvoorbeeld aan de Maori cultuur in Nieuw-Zeeland, waar vaak gezicht tekeningen worden geplaatst bij mensen. Maar ook in de Nederlandse cultuur is het natuurlijk een redelijk groot iets. In de meeste plaatsjes in Nederland, vanaf wat zal het zijn, misschien 25.000 inwoners, kan je wel een tatoeage winkel vinden. Hoewel het zeker niet iets is dat iedereen heeft is het toch wel een deel van de cultuur waarin we leven dat mensen tatoeages laten zetten en zeker binnen bepaalde subculturen kan het een erg belangrijk iets zijn om te laten zetten.

Haar kan dus op veel verschillende manieren gedragen worden. Dit kan dus ook verschillende dingen betekenen. Sommige uiten zich met hun manier van dragen. Dit komt voor in verschillende haardrachten. Daarbij wordt haar op sommige manieren gedragen in sommige culturen.