Als je naar een goedkope winkel zoals de Action gaat, dan kom je de wijnglazen maar in twee vormen tegen: wit of rood. De inhoud is anders en de vorm is iets smaller. Maar als je naar een specialist gaat kom je er al vrij snel achter dat er  nog veel meer vormen zijn. Sommige mensen denken dat dit puur smaak is. Dat je een bepaalde vorm uitkiest omdat je het mooi vindt. Dit klopt natuurlijk voor een deel, maar niet volledig. Als je specifieke vormen tegenkomt, dan zijn de glazen echt gemaakt om bepaalde wijnen te ondersteunen. Net als dat er heel veel verschillende soorten wijn zijn kom je ook verschillende soorten wijnglazen tegen.

Grote ronde wijnglazen

Extra opvallend zijn de grote ronde wijnglazen. Dit zijn vrij grote wijnglazen en ze vallen echt op aan tafel. Deze glazen zijn echt speciaal gemaakt voor wijnen die extra zuurstof nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke Barollo. Een mooie wijn, maar je moet hem wel echt decanteren en ontluchten. Dit doe je het beste in een mooi groot rond wijnglas. In de meeste winkels kom je hem niet tegen, maar wel in een speciaalzaak.

Smalle wijnglazen

Drink je een vrij jonge wijn? Dan zal je deze niet in een groot wijnglas schenken. Een jonge wijn moet nog een beetje beschermd worden. De aroma’s ontsnappen al vrij snel. Hier pas je het wijnglas op aan door een wat smaller wijnglas te gebruiken. Hierdoor blijven de aroma’s beter hangen en kan je genieten van je favoriete wijn. Bij witte wijn doe je dit overigens ook altijd. Dit komt doordat witte wijn meestal wat minder aroma bevat in tegenstelling tot het sterke rood.

Elke wijn heeft een passend glas

Eigenlijk kan je wel stellen dat elke wijn een passend glas heeft. Ben je meer een Merlot of standaard wijn drinker? Dan kan je gewoon een standaard maat wijnglas pakken. Neem niet een te breed glas, maar voor de rest een glas dat je er gewoon mooi uit vindt zien. Als je wel een echte wijnkenner bent, dan kan je natuurlijke een aantal verschillende maten in huis halen. Je hebt zo altijd voor een wijn een passend glas in huis.