Het verschil tussen een mobiel abonnement en een sim only wordt door veel mensen vaak toch nog niet helemaal goed begrepen. Wat is er nu handiger om te doen, en wat komt er allemaal bij kijken aan beide kanten? Dat leggen we in dit artikel haarfijn uit.

Het verschil

Het verschil tussen een sim only en een mobiel abonnement, is dat je bij de eerste optie écht enkel een simkaart krijgt. Hierbij blijf je dus bellen met hetzelfde toestel, als je een nieuwe wilt dan staat dit los van je telecomabonnement. Je betaald hier dus ook enkel de aansluitkosten op het netwerk waar je gebruik van maakt bij de provider, en je betaald uiteraard voor het verbruik van de belminuten, Sms’jes en de verbruikte MB’s aan internet. Je krijgt dus een losse simkaart thuisgestuurd die je kunt plaatsen in een toestel naar keuze, vandaar dus ook de naam sim-only.
Bij een abonnement met toestel krijg je ook nog een telefoon toegestuurd, echter, de kosten die je hiervoor betaald zitten inbegrepen bij de maandelijkse abonnementskosten. Het is tevens in sommige gevallen wél goedkoper om een abonnement met toestel te nemen, dan wanneer je het toestel los in de winkel zou kopen. Je kunt bij het afsluiten van het abonnement kiezen voor een bepaald toestel, en je kunt kiezen hoe veel je per maand wilt betalen tot op zekere hoogte. Echter, hoe minder je per maand betaald, des te langer de looptijd is voor de afbetaling van het toestel.
Waar je echter ook op dient te letten, een telefoonabonnement met toestel wordt sinds een aantal jaren gezien als een lening, en deze wordt dus ook gewoon geregistreerd bij de BKR. Wanneer jij dus binnen afzienbare tijd een andere lening zou willen afsluiten, dan wordt er altijd gekeken naar de lopende leningen die er al zijn in het bestand van de BKR. Een telefoonabonnement wordt daar dus in meegenomen!

De voor- en nadelen

Het sim-only abonnement is het meest gekozen abonnement in Nederland, maar wat zijn dan de voordelen van dit abonnement ten opzichte van een abonnement met toestel?

  • Sim-only providers hebben een veel groter aanbod, en vaak zijn de aanbiedingen een stuk aantrekkelijker. Sim-only is ook aanzienlijk goedkoper dan de meeste abonnementen met toestel. Bij het afsluiten van een abonnement met toestel is het toestel in verhouding soms goedkoper, maar wanneer je hier het aanzienlijk verschil in abonnementskosten bij betrekt in verhouding tot sim-only, dan ben je vaak relatief alsnog goedkoper uit.
  • Het is een van naarste problemen die zich voor kan doen, het toestel sneuvelt gedurende de looptijd van een abonnement. Dit is heel vervelend, alleen wat je bij een sim-only abonnement niet hebt, is dat je ook nog eens blijft betalen voor een kapot toestel. Je kunt vaak meteen, en anders na wat geld opzij gelegd te hebben, gewoon een nieuw toestel kopen zonder dat je voor een kapot toestel blijft betalen.
  • De flexibiliteit die een sim-only biedt is een stuk groter, je sluit bij beiden een contract af voor één of twee jaar bij de provider. Echter, bij een sim-only hoef je niet ook nog eens te betalen voor een toestel, en dus kun je hierbij kiezen voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Zo kun je ook makkelijk de bundel maandelijks aanpassen wanneer je iets te kort komt.