De geboorte van een kind is een magische ervaring als geen ander. Het is echt een prestatie op zich, zelfs voordat het proces van het onderwijzen van het kind en het blootstellen aan de buitenwereld begint. Tijdens de zwangerschap ondergaan foetussen in de baarmoeder ongelooflijke veranderingen in zo’n korte periode. Die snelle groei en transformatie zetten ze ook na de bevalling voort.

 

U moet letten op een aantal belangrijke gedragingen en fysieke vaardigheden terwijl uw pasgeboren baby groeit, vooral in het eerste jaar van ontwikkeling. Dit worden ontwikkelingsmijlpalen genoemd. Tijdens deze groei heb je van alles nodig in de babykamer, gelukkig heeft Jut en Juul alles in de webshop. De ontwikkeling van een baby wordt gemeten op basis van bepaald gedrag en acties die over het algemeen binnen dit brede tijdsbestek worden waargenomen.

Eerste tot en met de vierde maand

Baby’s ontwikkelen en verfijnen nu hun focus vermogen en motorische reflexen. Hun zintuigen passen zich aan en verscherpen en ze beginnen nieuwe dingen te leren. Je baby zal instinctief zijn ogen sluiten voor fel licht en erg gevoelig zijn voor aanraking en pijn. Dit is ook de periode waarin ze terugdeinzen en huilen vanwege harde geluiden of als ze plotseling vallen.

 

Hoewel huilen dan het enige communicatiemiddel is, zullen ze tegen de tweede maand beginnen te piepen en klinkers te maken als ze blij zijn. Dit is het begin van de vroege taalontwikkeling voor hen. Dit is ook wanneer ze zullen proberen om elke beweging om hen heen met hun ogen te volgen, wat tracking wordt genoemd.

 

Tegen de derde maand heeft uw baby geleerd om opzettelijk op zijn rug (of van rug naar buik) te rollen en houdt hij zijn hoofd en borst omhoog als hij op zijn buik ligt. Deze periode wordt gekenmerkt door een betere controle over beweging en het leren grijpen van een object van gemiddelde grootte. Het zal reflexmatig naar hen toekomen om naar voorwerpen uit te reiken en een strakke vuist te maken rond alles dat in hun handpalm wordt geplaatst terwijl ze proberen ze in hun mond te stoppen. Ze zullen met hun armen zwaaien en met hun benen in het rond schoppen. Ze kunnen onderscheid maken tussen uw gezicht en stem in vergelijking met vreemden en uw uitdrukkingen imiteren – glimlachen, lachen of verwonderd kijken omdat u dat deed.

 

In de vierde maand zullen deze gedragingen, motorische en taalvaardigheden verbeteren, omdat ze zullen leren objecten vast te pakken en ermee te schudden (zoals een rammelaar) met een betere hand-oogcoördinatie, hun hoofd en borst langer omhoog kunnen houden en volgen soepeler om hen heen bewegen. Veel baby’s zullen tegen de vierde maand in staat zijn om meer emoties te tonen, zoals vreugde en opwinding door te grinniken of door frambozen te blazen, vooral als je deze emoties in hun bijzijn laat zien.

Vijfde tot en met de negende maand

Nu blijft je baby groeien en de wereld om hem heen verkennen. Ze zullen voortbouwen op hun ervaring met beweging en gedrag en deze blijven verbeteren. In de vijfde maand merk je misschien dat je baby nieuwsgierig wordt naar dingen om hem heen, vooral voedsel dat je eet, en hij kan ook leren om voorwerpen van de ene hand naar de andere te verplaatsen. Interesse tonen in je eten is een teken dat ze klaar zijn voor vast voedsel. Ze zullen inmiddels wel geleerd hebben om aan te geven dat ze iets nodig hebben. Als ze opgepakt willen worden, mogen ze hun armen boven hun hoofd heffen.

 

Tegen de zesde en zevende maand kan uw baby mogelijk korte tijd zonder ondersteuning rechtop zitten en zijn naam herkennen. Ze worden steeds beter in het uiten van emoties en het maken van geluiden die wijzen op instemming of ongenoegen. In dit stadium is het volgens de American Academy of Pediatrics een goed moment om uw baby’s aan te moedigen hun handen te gaan gebruiken om te eten en hen te leren lepels te gebruiken. Het kan rommelig worden, maar het zal leuk zijn! In de zevende maand kunnen ze langer zitten zonder de steun en kunnen ze meer medeklinkers aan elkaar rijgen terwijl ze brabbelen.

 

In de achtste maand kan je baby alle activiteiten die hij tot nu toe deed met meer precisie en controle uitvoeren. Dit is de maand waarin ze kunnen proberen om rechtop te gaan staan ​​en verlatingsangst te ontwikkelen – een angst die baby’s voelen wanneer je ze verlaat en voor korte periodes gaat. Maak je geen zorgen, ze zullen deze angst overwinnen naarmate de tijd verstrijkt.

 

De laatste vier maanden zijn echt geweldig – je baby is nu aan het bewegen. Ze beginnen te wijzen, naar dingen te porren en een tanggreep te gebruiken om kleine voorwerpen op te pikken. Met betrekking tot fysieke beweging beginnen ze te kruipen, staan ​​en rond te lopen terwijl ze zich aan meubels in de kamer vasthouden (cruising). Ze zullen doorgaan met het verkennen van objecten in hun omgeving door ze te gooien of te laten vallen, ze te identificeren en je acties te kopiëren. Ze zullen nu eenvoudige instructies begrijpen en een of twee eenvoudige woorden zeggen, zoals hallo, tot ziens, ja en nee.

Wanneer een kinderarts raadplegen:

Begrijp dat deze ontwikkelingsmijlpalen niet door alle baby’s op hetzelfde moment worden bereikt, en het is oké omdat de vooruitgang niet voor alle baby’s gelijk is. Dit zijn gemiddelde leeftijden op basis van massaal uitgevoerde onderzoeken. Sommige baby’s kunnen deze mijlpalen heel vroeg bereiken en sommige heel laat. Dit is meestal oké.

 

Op basis van de gezondheidsgeschiedenis van uw baby kan de manier waarop deze deze mijlpalen benadert en de tijd die het kost, verschillen van die van uw buren baby. Dit is geen reden tot ongerustheid. Als u zich echter ergens zorgen over maakt, kunt u het beste de kinderarts van uw baby raadplegen. Zij zullen regelmatig de voortgang van uw baby volgen en beslissen of interventie nodig is.

 

In de hele wervelwind van activiteiten en verantwoordelijkheden waar je je op moet voorbereiden, vergeet je misschien hoe spannend deze hele reis zou moeten zijn. Dit is vooral in het eerste jaar van de groei van uw baby, waar u hun ontwikkeling voortdurend moet volgen. Maar laat je niet overweldigen door het enorme aantal dingen om in gedachten te houden! Hier is je herinnering om een ​​stapje terug te doen, van het proces te genieten, je te verbazen over de groei van je baby en de natuur zijn gang te laten gaan.