Voor veel werkgevers is de presentatie van werknemers van groot belang. Het is daarom relevant dat de werknemers er altijd goed uit zien. Dit gaat niet alleen maar om het natuurlijke uiterlijk van de werknemer maar ook om wat de werknemers dragen wanneer ze gaan werken. Het is relevant dat de werknemer kleding draagt die gepast is voor het werk dat ze doen en dat dit goed bij het imago van het bedrijf past. Werkkleding is verschillend voor mannen en vrouwen. Een werkgever moet aan bepaalde eisen voldoen wanneer het gaat om de verschillende kledingstukken voor mannen en vrouwen. 

Soorten werkkleding

Er zijn verschillende soorten werkkleding voor verschillende soorten werk. De eerste van deze stijlen gaat over formaliteit. Voor mannen betekent dit een maatpak met stropdas, terwijl dit voor dames een broekpak of rokkostuum betekent met conservatieve accessoires en schoenen. Werknemers moeten zich op een professionele manier presenteren. Er is ook een style bekend als smart casual. Dit is een minder formele soort van werkkleding, maar het is nog steeds conservatief en conventioneel. Aanpassing van kleuren en patronen zal meer voorkomen bij zakelijke professionals. Vrouwen dragen een pak of rok, topje en jasje met meer opvallende sieraden, zoals grote horloges of statement items, terwijl mannen pakken en dassen dragen met meer patronen en kleuren. De laatste bekende look voor op kantoor is business casual. Als de dresscode van uw bedrijf business casual kleding toestaat, hoeft u niet elke dag een pak, hakken en kousen aan te trekken. Toch moet u een zekere mate van professionaliteit behouden.

Comfortabele werkkleding

Zelfs als je werkplek geen dresscode heeft, moet je geen kleren dragen die je naar de sportschool zou dragen of waarin je zou rondhangen. Helaas betekent dit dat je je leggings thuis moet laten. Bepaalde criteria moeten te allen tijde worden nageleefd. Spijkerbroeken, bijvoorbeeld, kunnen geschikt zijn voor een informele werkplek, maar ze moeten wel in fatsoenlijke staat zijn. Wanneer u voor het eerst een nieuwe baan hebt, kunt u het beste het zekere voor het onzekere nemen en u te professioneel kleden totdat u de dresscode beter kent. Het is moeilijk om de fout in te gaan zolang je gekleed bent in schone, nette en professionele kleding, ongeacht de gelegenheid. Als werknemer moet je zelf goede werkschoenen en een goede werkbroek kopen. Het is altijd beter om zogenaamd ‘overdressed’ te zijn dan underdressed. Wanneer je op het begin komt opdagen in kleding die onder de standaard van het bedrijf zijn kan dit onrespectvol overkomen, of bijvoorbeeld overkomen als een respectloze houding. De branche waarin gewerkt wordt is ook heel relevant voor de kleding die gedragen wordt en het soort werk. Werk in de IT branche is bijvoorbeeld vaak casual gekleed, hetzelfde geldt voor andere creatieve sectoren van werken. De werknemers van de bedrijven kleden zich dan gebaseerd op hoe ze zich dan voelen en willen hun werk stemming niet laten belemmeren door saaie kleding te dragen. Werken bij een bank bijvoorbeeld is een veel minder creatief iets. Hier dragen mensen dan ook vaak dezelfde kleding, vaak business casual of business formal.